banner-pizobri14

 

Август 2020
5
Сряда

Проект „Селска вила край Сердика” – проект за реставрация и консервация” по Приоритет № 8 – „Историческо наследство, социализация на недвижими паметници на културата и културни традиции на столицата”, с бенефициент Център по архитектурознание на БАН и партньор район „Подуяне”. Проекта е по-известен сред обществеността като Реставрация на Вила Рустика. През 1966 г. в местността “Герена” край София, започва изграждането на няколко панелни жилищни блока. По време на изкопните работи е разкрита най-голямата досега известна вила рустика (селска вила) край Сердика. Тя се е състояла от шест постройки с различно предназначение, разположени на площ от около 5 декара. От тях най-ценна от съвременна културна гледна точка е постройката на семейния мавзолей. Запазеният план и архитектурните детайли от тази рядко срещаща се в антична Сердика култова сграда я превръщат в ценен архитектурен паметник илюстриращ историческото,социалното и икономическото развитие на града през III-Vв. Късноантичният мавзолей в Хаджи Димитър е обявен за паметник на културата от национално значение.
Към момента тази старина не е физически недостъпна, но състоянието и не отговаря на статута и на паметник от национално значение, представляващ изключителна ценност от римско време. Социализирането на този археологически паметник би го превърнало в културна забележителност не само в рамките на квартала, но и би допринесло за изграждането на цялостния образ на антична Сердика чрез изява на културните и пластове не само в
компактното градско ядро.
На 02 август по график започна разкриването на археологическите останки.

project-serdica

Проект „Моята улица, моят квартал”  с бенефициент НЧ „Възраждане”, реализиран с партньор район „Подуяне” и финансовата подкрепа на Столична община по програма „Култура”, по приоритет “Литература, културна периодика и художествен превод”. В рамките на проекта беше проведен конкурс, сред учениците в района за есе на тема „Моята улица, моят квартал”. Децата описаха как виждат квартала и улицата на която живеят и ще запомнят и какво е тяхното място, какво искат да виждат и за какво мечтаят. Учениците изготвиха подробен списък с предложения за имена на безименни улици в Подуяне, които ще бъдат предадени на Столичен Общински съвет. В рамките на проекта са изработени информационни табла – карти съдържащи подробна информация за местонахождението на всички обществени институции и обекти с културно значение намиращи се на територията на Подуяне. Тези табла – карти са поставени във всички учебни заведения в района.

Проект „Мечтаните детски площадки на Подуяне”, реализиран от район „Подуяне” с финансовата подкрепа на Столична община по програма „Европа – граждански проекти и европейски практики”. В рамките на проекта бяха  проведени конкурси за детска рисунка в които децата развихриха въображението си и показаха как биха искали да изглежда тяхната детска площадка. Спечелилите конкурса рисунки бяха оформени, като отделни проекти, които ще бъдат реализирани при следващо финансиране. Също така се направи и обстойно идентифициране на детските площадки на територията на район „Подуяне”, направи се  подробна карта и анализи на всички детски площадки в района.